• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Stembevrijding

“Zingen is geen kunstje dat sommigen wél en anderen niet beheersen, maar een natuurlijk fenomeen- even natuurlijk als ademhalen en nog natuurlijker dan spreken” Jan Kortie, oprichter Academie voor Stembevrijding

Iedereen kan zingen, het is een misverstand om te denken dat sommigen wél en anderen niet kunnen zingen. Vaak is ons aangeleerd, dat we niet (goed) kunnen zingen.

Bij Stembevrijding gaat het erom dat je oefent om vrijer je stem te gebruiken, te laten horen wat er in je in je is. Zingend maar ook sprekend.

Stembevrijding gaat van binnen naar buiten. Eerst voelen wat er is, wat dient er zich van binnen aan ? Daarvoor maken we contact met ons lijf en met onze ademhaling. Welke klank (of welke woorden) willen nu naar buiten ? Hoe klinkt dat ? Voel je daar spanning of angst ? Of vreugde ? Neem het mee, ga niet van weg van de toon die er nu uitkomt. Vertraag, haal adem, hou het eenvoudig. Het hoeft niet wat te worden, het is al wat. Dit ben jij nu.

Eigenlijk komt het neer op: durf je doel-loos te zingen ? Dat betekent: durf je te zingen puur om het beleven van wat er nu is, en het laten horen daarvan, of dat nou genot of pijn of wat dan ook is ? Kun je zingen, niet om mij te imponeren, niet om mij te verrassen, niet om te voorkomen dat ik het saai vind, niet om welke reden dan ook, maar alleen: omdat het fijn is en omdat je je wilt uiten ?

Dat is eenvoud, maar die vergt openheid en dus moed. 

Ik ben beschikbaar voor individuele sessies, maar bied ook groepsactiviteiten aan.  

De Stem van je Ziel is een serie van 7 avonden waarin we werken met een vaste groep van deelnemers, waarin we met elkaar veilige bedding vormen voor wat er is. We maken ons lichaam los, we laten onszelf horen, maar we zijn ook stil, en we luisteren.

Ik ben opgeleid als Stembevrijder aan de Academie voor Stembevrijding van Jan Kortie en zal deze avonden begeleiden. Ik word daarbij geassisteerd door Peter.

Bij de serie heeft elke avond een eigen thema:  aanvaarden, verlangen, hopen, vertrouwen, loslaten, liefhebben en willen.

 

Op 9 februari  start een nieuwe serie, 7 vrijdagavonden. We heten je graag welkom. Klik op de link :

De Stem van je Ziel, serie 3 ,begin 2018 

 

Zaterdag 24 februari weer een Stem en Stiltedag :

Stem en Stilte dag, 24 februari 2018

 

Op 5 mei ben ik als stembevrijder in Arnhem te gast bij Beyond Illusion voor een Stem en Stiltedag:

http://www.ademvuur.nl/stem-stiltedag-stembevrijding/

 

 

Karen Stoes,  deelneemster aan de eerste serie ‘De Stem van je Ziel’ schreef na afloop:

…… Voor een groep staan, met jezelf staan.. en doen wat je nog nooit deed.

Spannend (meteen in m’n stem vindbaar!)….en inderdaad bevrijdend!!

De verbinding in klank, de verhalen in klank, een ziel die kleurt in klank. De ziele-klank wordt verstaan en begrepen door de anderen, ieder vanuit zijn eigenheid.

Ik heb gehoord wat ik nog nooit hoorde en neem de vreugde en diepte eruit mee!

Ik ben gehoord in wat nog niemand ooit hoorde van mij…(nieuwe taal).

Kippenvel, tranen en vreugde. 

Het is niet over te brengen op een ander,

dit is typisch een cursus die je zelf mag ervaren/ondergaan.

Dat de avonden een thema hadden was helemaal goed!

net als het samen zingen en oefeningen doen. (samen of alleen).

Josien, dankjewel voor deze nieuwe ervaringen en groeimomenten.  You’re good! <3