• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Maandans , Mondtanz, Moondance

“De tijd is rijp om de maandans voor alle volken toegankelijk te maken.” Isabel Vega, hoedster van de Maandans Mexico.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de maandans in Mexico herontdekt. Terwijl de zonnedans het uiterlijke en het mannelijke symboliseert, staat de maandans voor de binnenwereld, de vrouwelijkheid en de nacht.

Hoedster van de maandans was de Mexicaanse Isabell Vega. Voor haar was de tijd rijp om de maandans voor alle volken toegankelijk te maken. De dans duurt vier nachten. De vrouwen dansen in de binnenste Yin-cirkel op het hartritme van de grote moedertrommel, die door de mannen in de buitenste, de Yang-kring wordt geslagen en door hun gezang wordt begeleid. Het ritme van de aarde helpt ons om onze kracht te herontdekken. De energieën van de dansende vrouwen en van de zingende trommelaars ondersteunen elkaar over en weer, verweven zich en spinnen een krachtig net met elkaar. Zo wordt heling tussen het vrouwelijke en het mannelijke mogelijk.

                                                                                       

De vrouwen dansen en ratelen  gedurende 4 nachten, de laatste nacht is het volle maan. De mannen trommelen en zingen  en ondersteunen  de vrouwen met alles wat nodig is. De ceremonie wordt ondersteund door korte maar krachtige zweethutsessies  voor de mannen en vrouwen apart.

Zelf heb ik de maandans (in 2004) in Zuid-Duitsland leren kennen bij Eva Mack. Sindsdien heb ik de dans 6 zomers gedanst  bij haar. Het is een prachtige en diep doorwerkende ceremonie waar we een hele week voor uittrekken.

Sinds 2011 organiseer en begeleid ik zelf de maandans hier op mijn geboortegrond. Het voelt als een roeping om de dans elke zomer aan te bieden . Ik weet me daarbij van harte gesteund door mijn man, mijn levensgezel, Peter die de mannengroep begeleidt.

In 2024 is de Maandans van 16 juli t/m 23 juli.

Heb ik je interesse gewekt ? Meer informatie : Maandans 2024.pdf     Mondtanz 2024.pdf 

Ik stuur je graag meer informatie per mail  of vertel erover als je me belt.  info@centrumindianenverhalen.nl  of 0543-565540

Gedicht : Er moeten mannen zijn.pdf

Es muss Männer geben.pdf

Hier kun je lezen waarom de Maandans ook voor mannen heel heilzaam is .

Geschreven door mannen voor mannen :  Maandansmannen.pdf     Mondtanzmänner.pdf

                                               

"De kracht van de maandans werkt nog altijd sterk in mij door. Prachtig was het! Prachtig! De kracht die in me ontluikt!”

 Ans Feijen, Maandans 2016

"Für mich sind dieses Jahr so unglaublich viele Prozesse transformiert worden, und ich kann dir gar nicht sagen, wie unglaublich dankbar ich dafür bin! Ich fühle mich wie eine andere Person und bin sehr sehr glücklich!! Danke für eure tolle Arbeit ❤"
Sarah Gress, Maandans 2021