• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Stembevrijding

“Zingen is geen kunstje dat sommigen wél en anderen niet beheersen, maar een natuurlijk fenomeen- even natuurlijk als ademhalen en nog natuurlijker dan spreken” Jan Kortie, oprichter Academie voor Stembevrijding

Iedereen kan zingen, het is een misverstand om te denken dat sommigen wél en anderen niet kunnen zingen. Vaak is ons aangeleerd, dat we niet (goed) kunnen zingen.

Bij Stembevrijding gaat het erom dat je oefent om vrijer je stem te gebruiken, te laten horen wat er in je in je is. Zingend maar ook sprekend.

Stembevrijding gaat van binnen naar buiten. Eerst voelen wat er is, wat dient er zich van binnen aan ? Daarvoor maken we contact met ons lijf en met onze ademhaling. Welke klank (of welke woorden) willen nu naar buiten ? Hoe klinkt dat ? Voel je daar spanning of angst ? Of vreugde ? Neem het mee, ga niet van weg van de toon die er nu uitkomt. Vertraag, haal adem, hou het eenvoudig. Het hoeft niet wat te worden, het is al wat. Dit ben jij nu.

Eigenlijk komt het neer op: durf je doelloos te zingen ? Dat betekent: durf je te zingen puur om het beleven van wat er nu is, en het laten horen daarvan, of dat nou genot of pijn of wat dan ook is ? Kun je zingen, niet om mij te imponeren, niet om mij te verrassen, niet om te voorkomen dat ik het saai vind, niet om welke reden dan ook, maar alleen: omdat het fijn is en omdat je je wilt uiten ?

Dat is eenvoud, maar die vergt openheid en dus moed. Ik zorg voor een veilige bedding waarin je je bemoedigd zult voelen.

Ik - Josien - ben beschikbaar voor individuele sessies (zie voor tarieven Coaching LouterJosien.pdf ), maar bied ook groepsactiviteiten aan.  

Je Stem om te uiten wat in jou leeft en naar buiten wil precies zo als jij op dat moment bent: onaf, breekbaar, uitbundig, kwetsbaar, krachtig, zacht …… hoe jouw klank zich ook aandient hij is welkom. 

De Stem van je Ziel is een serie van 7 avonden waarin we werken met een vaste groep van deelnemers, waarin we met elkaar veilige bedding vormen voor wat er is. We maken ons lichaam los, we laten onszelf horen, maar we zijn ook stil, en we luisteren naar onszelf en naar elkaar.

Ik ben opgeleid als Stembevrijder aan de Academie voor Stembevrijding van Jan Kortie en zal deze avonden begeleiden. Ik word daarbij geassisteerd door Peter.

In de serie heeft elke avond een eigen thema:  aanvaarden, verlangen, hopen, vertrouwen, loslaten, liefhebben en willen.

De serie kan plaatsvinden bij minimaal 7 deelnemers; het maximum is 10 deelnemers.

Op 18 november 2022 starten we weer met een nieuwe serie:  De Stem van je Ziel.pdf

Reacties na afloop van een serie De Stem van je Ziel :

Ik heb genoten van de bijeenkomsten. Het hoogtepunt voor mij was wel de solo.
Bijzonder dat je mensen die je helemaal niet kent je grootste geheimen toevertrouwt.
Jullie hebben een veilige plek daarvoor ingericht. Dank jullie wel daarvoor.
Ik ben mezelf vrijer gaan bewegen naar andere mensen toe.
Het is minder belangrijk geworden wat anderen van mij denken.
Ik ben goed zoals ik ben." Karin 

".....Het openen van mijn innerlijk d.m.v. het uiten van klanken bij een totaal onbekende groep mensen vraagt vertrouwen in de ander en was op zijn zachtst gezegd grensverleggend! Mijn innerlijke dialoog, die zonder woorden, maar met geluid voelbaar en tastbaar werd! Dat was even flink schrikken maar ook zeer verrassend! Het kwetsbare innerlijk kwam ongepolijst naar boven! Mijn binnenkant werd buitenkant en visa versa! Josien zorgde daarbij voor een sfeer in de lesgroep waarbij je je ten alle tijden veilig mocht voelen. Door ieders actieve bijdrage waren de lessen dan ook zeer leerzaam te noemen! Een en ander werd door oefeningen in stil zijn, een gerichte ademhaling, het klankborden en het actief en doelgericht focussen van je energie onvergetelijk! Chapeau! "  Astrid Overkamp 

“ …… Voor een groep staan, met jezelf staan en doen wat je nog nooit deed.
Spannend (meteen in m’n stem vindbaar!)….en inderdaad bevrijdend!!
De verbinding in klank, de verhalen in klank, een ziel die kleurt in klank. De ziele-klank wordt verstaan en begrepen door de anderen, ieder vanuit zijn eigenheid. Ik heb gehoord wat ik nog nooit hoorde en neem de vreugde en diepte eruit mee! Ik ben gehoord in wat nog niemand ooit hoorde van mij…(nieuwe taal).
Kippenvel, tranen en vreugde.
Het is niet over te brengen op een ander, dit is typisch een cursus die je zelf mag ervaren/ondergaan.
Dat de avonden een thema hadden was helemaal goed! Net als het samen zingen en oefeningen doen. (samen of alleen).
Josien, dankjewel voor deze nieuwe ervaringen en groeimomenten. You’re good! <3 “  Karen Stroes