• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Werken met je voorouders

"Wie heeft zich ten volle gerealiseerd dat onze geschiedenis niet in dikke boeken is opgeslagen, maar levend aanwezig is in ons eigen bloed?" Carl Gustav Jung . Citaat in het boek 'Bestaansrecht' door Maarten Oversier

In vrijwel alle oude culturen wordt het belang van de voorouders benadrukt, of je nu denkt aan indianen, aan aboriginals, eskimo's of zuid-afrikanen overal is dat besef er. Zij leren ons onze voorouders te danken en een band met ze te onderhouden. Dat wil niet zeggen, dat je per definitie dankbaar hoeft te zijn voor hoe ze hun leven geleefd hebben, maar dankbaarheid past wel voor het feit dat ze het leven aan ons hebben doorgegeven. Zonder hen waren wij er niet.

In westerse moderne culturen is dat besef er veel minder: hoe verder we van de natuur afstaan hoe kleiner het bewustzijn over onze herkomst. Wij zien onszelf vaak niet als iemand voortkomend uit een lange voorouderlijn, maar als losstaande individuen willekeurig ergens op aarde neergezet.....maar dat klopt natuurlijk niet.

Maar hoe doe je dat dan? Hoe maak je verbinding met voorouders, die je niet gekend hebt of waar je maar weinig van weet? De Zuid-Afrikaanse sangoma John Lockley leerde ons, dat je die band met de voorouders bijvoorbeeld onderhoudt, door in je gebed/meditatie de namen van de beide voorouderlijnen waaruit je voortkomt te benoemen. De meesten van ons dragen alleen de achternaam van de vader, waarmee de voorouderlijn van de moeder (de hélft van jouw herkomst/bloedlijn) onbenoemd blijft.

In de zweethutceremonie laten we sindsdien mensen zich voorstellen aan de spirits door eerst je eigen naam te noemen en dan: ik ben de dochter/zoon van de volledige voornamen en (meisjes)achternaam van je moeder en de volledige voornamen en achternaam van je vader; het liefst ook de namen van je grootouders…… Ken je die wel ? Door ze aan te roepen maak je verbinding met ze.

Je kunt ook een altaartje voor ze maken. Wellicht verschijnen ze aan je in dromen. 'Je bent de droom van je voorouders', las ik eens ergens. Prachtig! Wij leven in een tijd, die ons veel meer mogelijkheden en kansen biedt om te leven naar ons hart dan zij hadden ....

En dan - begin 2022 - wordt alles nog concreter voor me. Ik maak via een podcast en zijn boek “Bestaansrecht, licht op de verdrongen historie die wij nog in ons dragen” nader kennis met Maarten Oversier. Hij is regressie- en reïncarnatietherapeut, die gedurende ruim 25 jaar duizenden regressies heeft gedaan met mensen. Zijn verhalen, waarin hij grote lijnen in de geschiedenis beschrijft en de gevolgen daarvan voor nu levende mensen, komen bij me binnen als een puzzel, die alles bij elkaar brengt wat ik in de afgelopen tientallen jaren al heb ontdekt. Alle volken die dichtbij de natuur leven wijzen op het belang van contact met onze voorouders. Zonder hen waren we er niet. Wij kregen van hen ons ‘medicijn’, onze talenten mee, maar ook onverwerkt trauma. Maarten heeft een sterke verbinding met Noord-Amerikaanse indianen en houdt het in zijn regressiewerk dus dichtbij huis: onderzoek de verhalen van je eigen ouders en voorouders en ontdek welke onafgemaakte of niet vertelde verhalen daar nog wachten op erkenning: op gezien, gehoord en gevoeld worden. Op heling.

In 2023 heb ik bij Maarten Oversier zijn leerweg “De Weg van het Wiel” gevolgd en ik ben heel dankbaar, dat ik zijn kennis en inspiratie nu kan meenemen in mijn werk met individuele cliënten met uiteenlopende klachten. In 2024 heb ik verdiepingsdagen bij hem gevolgd en nog meer inspiratie en inzichten opgedaan over dit waardevolle werk.                                                         

Wees welkom voor sessies “Werken met je voorouders”.

Het gaat dan in elk geval om twee sessies. Afhankelijk van de aard en diepte van de problematiek kunnen het er meer worden.

De eerste sessie is een intake: Een biografisch onderzoek, naar jou en je eventuele gezin, je ouders en je grootouders. Het is van belang dat je daar van tevoren al het nodige voor onderzoekt, je in verdiept. Daarvoor stuur ik je een bijlage met vragen die ik kan stellen bij de intake, waarbij ook geboorte- en evt.  sterfdata/jaartallen van belang zijn. Drie tot zes weken na het biografisch onderzoek gaan we dan, bij de tweede sessie, via regressie op zoek naar de blokkade(s) in je familiesysteem, die jij bij je draagt.

Als ik het biografisch verleden van je uitvraag, over jouw leven in je huidige situatie, in relatie tot je ouders, evt. broers en zussen, je opa's en oma's, de omstandigheden thuis en in de wereld in die tijd, dan komt er al veel tevoorschijn, dat relateert aan de klacht. En als ik dan in de volgende sessie via jou met je ouder(s) en voorouder(s) in gesprek ga (met hen 'telefoneer') en goed doorvraag, naar het trauma toe in plaats van er omheen, dan komt er nog meer in beeld en in beweging. Dan wordt het doorvoeld, krijgt het erkenning en wordt het (beter) begrepen, waardoor er weer ruimte komt voor verbinding. Eigenlijk komen alle klachten voort uit intermenselijke relaties, waarin iets verstoord is geraakt. Ik voel grote dankbaarheid, dat ik mijn steentje mag bijdragen, dat er weer verbinding kan ontstaan, en ruimte voor liefde en mededogen.

De sessies duren anderhalf à twee uur.

Kosten bedragen € 125  incl. btw. per sessie