• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Zweethutceremonie

“Stel dat me aan het einde van het jaar mijn favoriete Walhalla moment wordt gevraagd dan zeg ik ongetwijfeld; de zweethutceremonie bij Josien en Peter in Winterswijk. Waarom? is dan waarschijnlijk de volgende vraag. Dan zeg ik; omdat het me heel diep heeft geraakt ! Ik had in de zweethut het gevoel dat ik rechtstreeks met mijn ziel in contact stond…..” Aldus Julika Marijn, presentatrice van het tv- programma Walhalla, die als presentator deelnam en ervaring opdeed met diverse spirituele praktijken.

 

Een zweethutceremonie is een reinigingsceremonie. Je reinigt op de vier niveau's : mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek. Je verstand, je gevoel, je verbinding met het grote geheel en je lichaam worden aangesproken. De traditie van waaruit wij werken is doorgeven door Sun Bear, een Noord-Amerikaanse medicijnman/visionair (zie www.baerenstamm.de). De hut is een koepelvormig geraamte van wilgentakken, dat wordt afgedekt met meerdere lagen dekens, zodat het binnen aardedonker wordt. De watergieter is degene, die het hele proces binnen en buiten de hut begeleidt. Eén taak is het gieten van water over de hete stenen. Een ceremonie bestaat uit vier ronden, voor elke windrichting één, met elk zijn eigen thematiek. Buiten de hut is een vuurplaats, waar de stenen verhit worden. Er wordt van hout een altaar gebouwd waarop de stenen komen te liggen. Elke steen wordt met een intentie gelegd.

De vuurhoeder voedt en hoedt het vuur. 

Als de stenen roodgloeiend zijn gaan de deelnemers de hut binnen. In het midden is een kuil, waarin de gloeiende stenen komen te liggen. Op verzoek van de watergieter brengt de vuurhoeder, per ronde, stenen op een riek in de hut. De deurhoeder vormt de veilige verbinding tussen binnen en buiten. Als er voldoende gloeiende stenen, kruiden en water zijn binnen gebracht sluit de deurhoeder de deur. Op de rode gloed van de stenen na, heerst binnen volstrekte duisternis. Het gevoel van tijd en ruimte verdwijnt. Je bent terug in de schoot van Moeder Aarde. Terug bij je bron. Om weer te keren als nieuwgeborene.

De gezamenlijke maaltijd na afloop is een wezenlijk onderdeel van de ceremonie.

Soms bieden we de zweethutceremonie als dagprogramma aan, maar de ceremonie vormt ook altijd een vast onderdeel van ons weekendprogramma 'Seizoenswisselingsviering' ( elke 3 maand): Seizoenswisselingsviering + Powwow trommelen en zingen | Centrum Indianenverhalen

 

Op zaterdag 24 februari een Zweethutceremonie Gemengd: Zweethutceremonie gemengd 24 februari.pdf

Op zaterdag 20 april een Zweethutceremonie voor Vrouwen : Zweethutceremonie Vrouwen 20 april.pdf

Heb je interesse om met een eigen groep een zweethutceremonie te komen doen ? Neem dan contact op om de mogelijkheden daarvoor te vernemen.

Geschreven woorden van Bianca Schut na haar deelname aan een zweethutceremonie voor vrouwen :

"Ik vond het zaterdag een heftige, intense, fijne dag. Bijzonder dat ik mijn lijf zo zwaar kan voelen, zo geaard en toch tegelijkertijd me 10 kilo lichter kan voelen. Veel losgelaten. Dankjewel voor jullie beide 💞"

In 2010 nam Julika Marijn als presentatrice - voor het programma Walhalla - voor de eerste keer deel een (gedeeltelijke) zweethutceremonie  hier bij ons. Op de site beschreef ze naderhand haar ervaringen in een blog. Ik moet altijd nog een beetje blozen als ik het lees :

Julika's ervaringen in de zweethut.pdf